woensdag 14 januari 2009

Onderzoek

In mijn eindexamenproject wil ik mij bezighouden met de zeven zonden. Voornamelijk met de hoofdzonde ijdelheid.Ijdelheid, hebzucht, wellust, jaloezie, vraatzucht, wraak en luiheid.Oftewel, de zeven zonden. Deze bestaan al zo lang als de mens deze aarde betreed en zullen ook nooit weggaan uit onze aard.

Hoofdzonde is een term die voornamelijk in de Katholieke Kerk wordt gebruikt. Het gaat hierbij om zeven zonden die ieder aan de basis liggen van vele andere zonden. Ze werden als lijst in de 6e eeuw opgesteld door Paus Gregorius I, maar zijn al in de 4e eeuw door geestelijken in een gesystematiseerd overzicht beschreven.

Superbia (hoogmoed - hovaardigheid - ijdelheid - trots)
Avaritia (hebzucht - gierigheid)
Luxuria (onkuisheid - lust - wellust)
Invidia (nijd - gramschap - jaloezie - afgunst)
Gula (onmatigheid - gulzigheid - vraatzucht)
Ira (woede - toorn - wraak)
Acedia (gemakzucht - traagheid - luiheid - vadsigheid)

Superbia (ijdelheid) wordt de ergste zonde genoemd, omdat alle anderen hieruit voortkomen. Met ijdelheid wordt het verlangen om belangrijker of aantrekkelijker te zijn bedoeld, of een liefde voor jezelf.
Als je goed bij jezelf te raden gaat heeft iedereen deze zonde in zich zitten, bij de een erger dan bij de ander. hebzucht komt voort uit Superbia (ijdelheid) de reden waarom wij luxe kleding kopen, lekker en duur eten etcetera is om indruk te maken op de ander, om jezelf niet onder te doen voor anderen en de buitenwereld laten zien hoe goed je het hebt. Wellust, onkuisheid. Wie houdt er niet van het gevoel van een nieuwe liefde, de spanning om aanbeden te worden, je weer mooi voelen zo als eerst. De woorden die hij of zij in je oor fluisteren laten je weer mooi voelen. Jaloezie kan vreemde dingen met je gevoel doen. Waarom kijkt hij wel naar haar, waarom heeft hij het beter dan ik? Vragen die voortkomen uit ijdelheid en trots, jaloezie krop je op. Je bent te trots om de ander te laten blijken dat je hem beneid om zijn uiterlijk of bezit. Wraak komt voort uit jaloezie, sommigen van ons koken van binnen als zij zien dat anderen het beter lijken te hebben dan zij. De onmacht die hier verschijnt, om een ander kwaad te doen heeft te maken met trots. Wraakzucht is altijd achterbaks. Luiheid en vadsigheid zijn vaak een teken te laten zien dat je het goed hebt, vroeger was dit vooral zo. Tegenwoordig komt luiheid vooral voort uit onzekerheid en des-interesse."Hartzeer is een vorm van ijdelheid."

1 opmerking:

 1. Hela hola, hallo daar Caroline, ik zie dat je met de zeven zonden bezig bent! Misschien helpt het je om te weten dat iedere zonde zijn eigen duivel heeft die over die zonde regeert<3
  Hier zijn ze:
  Trots - Lucifer
  Nijd - Leviathan
  Luiheid - Belphegor
  Lust - Asmodeus
  Hebzucht - Mammon
  Woede - Amon
  Onmatigheid - Beƫlzebub

  BeantwoordenVerwijderen